הזעפרן, היקר מבין התבלינים (שווה את משקלו בזהב), אהוב ביותר במחוז לומברדיה, ותמצאו אותו מככב בעיקר במילאנו, בריזוטו צהבהב ומעודן. גם בחתונות איטלקיות יוקרתיות, שהרי גם הן כמו כל דבר באיטליה סובבות סביב אוכל ולאו דווקא סביב הטקס או הריקודים, יוגש ריזוטו קטן בניחוח זעפרן עדין. באיטליה מוכרים אותו בכל סופר, גם בתצורת אבקה וגם בצורתו המקורית: חוטים כתומים-חומים, בארץ מצאתי אותו רק בצורתו המקורית, ובכל חנות תבלינים (ואשמח אם מישהו מכם יודע היכן אוכל למצוא אותו בצורתו האבקתית).
את המנה הזאת לימדה אותי ריטה הבשלנית הרומאית הנהדרת (שכבר הזכרתי כאן בעבר)… היא מכילה טוויסט מיוחד, שכן אם בדרך-כלל המנה הזאת מוגשת עם פסטה יבשה, לרוב מסוג פנה, והרוטב מורכב מקישואים מזן זוקיני וזעפרן, הרי שכאן את הזעפרן מוסיפים לבצק הפסטה עצמו… עדיין מרגישים את הזעפרן והפסטה יוצאת צהובה יפה וטעימה. הזוקיני רק מוקפץ במחבת, וכשאוכלים אותו כמעט טרי עם הפסטה המוגשת אל-דנטה, וכמובן עם מעט בזיליקום ריחני…אחחח איזה חגיגה בפה, מנה קייצית מרעננת וטעימה טעימה.
מתכון ל-4 אנשים:
200 גרם קמח רגיל
200 גרם קמח דורום
200 מ"ל מים פושרים
קורט מלח
כ-30 שערות זעפרן (אם תמצאו את האבקה היא בדרך-כלל נמכרת בשקיות של 0.125 גרם, ואז משתמשים בשקית שלמה)
לרוטב:
בצל
6 כפות שמן זית
חצי כוס מים
4 קישואים מסוג זוקיני
חופן גדול של בזיליקום טרי
מלח, פלפל
הכנה:
ממיסים את הזעפרן במים הפושרים
מערבבים את הקמחים עם המים הפושרים והזעפרן ולשים עד לקבלת בצק אחיד (אפשר כמובן גם במיקסר). מכניסים למקרר עטוף בניילון נצמד למנוחה של כ-20 דקות.
לאחר המנוחה, חותכים את הפסטה ומגלגלים ל"נחשים קטנים", כמובן שאפשר בכל גודל או צורה, אני יצרתי אותם בגודל שבו חתכתי לאחר-מכן את הזוקיני, ולכן הם יפים יותר בהגשה.
עוברים להכנת הרוטב…. (סיר עם מים כבר עומד מוכן בשביל הפסטה)
חותכים את הבצל לפרוסות דקות-דקות
ואת הזוקיני למקלות קטנים (כאמור, בגודל של הפסטה).
מחממים במחבת את שמן הזית. מוסיפים את הבצל. חשוב לא לטגן את הבצל, אלא רק להזהיב אותו מעט, ואז להוסיף את חצי כוס המים, כדי שהבצל יתרכך וייצור מעין קרם שכזה (כמו במרק בצל)
כשרוב הנוזלים מתאדים, מוסיפים את הזוקיני
מבשלים מעט, כ-10-15 דקות, מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם, וכ-2 דקות לפני תום הבישול מוסיפים את הבזיליקום
זה בערך גם הזמן שאפשר לזרוק את הפסטה למים…שימו לב, הפסטה אמנם צפה אבל לא מדובר בניוקי, יש לבשל את הפסטה כ-4-5 דקות, מחצית מהקמח הוא קמח דורום, מה שעושה אותה מעט קשה יותר, ולכן יש לבשל אותה מעט יותר.
אפשר להגיש עם מעט גבינת פקורינו מגוררת למעלה.
מי מכן שהפסטה הזאת "עדינה" מידי עבורו, אפשר להוסיף מעט בייקון מטוגן, או שרימפסים מוקפצים לשדרוג המנה ולטעמים יותר דומיננטיים…
שיהיה בתיאבון.
רומי היקרה,
בכל פעם שאני נכנס לבלוג שלך, הטעמים של איטליה מציפים אותי מחדש. החשק לחזור לרומא, מילאנו פארמה ועוד מקומות נפלאים מתעצם….
תודה
חיים
היי חיים,
תודה רבה לך על המילים החמות והמרגשות….
אני שמחה שאני מצליחה להעביר את התחושות שלי הלאה 🙂
ערב נעים,
רומי
איפה אפשר להשיג קמח דורום? אפשר גם להשתמש בקמח לפסטה במקום הדורום?
היי יעל,
יש יבואנים שמוכרים בכל מיני מעדניות
בהחלט אפשר להשתמש בשטיבל 9 לפסטה
בתיאבון וסופשבוע נעים
רומי
היי! האם מרווה ילך פה טוב? אולי טימין? נגמר הבזיליקום בדיוק:/
מרווה וטימין פחות, כי הם נורא דומיננטים
הבזיליקום מוסיף טריות, אולי גם נענע, או להשמיט