עוגה לטו' בשבט מטוסקנה באהבה
פברואר זה חודש חביב עלי במיוחד, בסופו אני גם חוגגת יומולדת (כן… אפשר לשאול, אחגוג 33 חורפים 🙂 ) ואני ג'נקי של ימי הולדת, השבוע גם נחגוג (באיחור קל) יומולדת עגול לאבא שלי היקר, והערב נחגוג גם לאילנות (או לצימוקים, שקדים, פיסטוקים ויתר הפירות המיובשים).
האמת שמעולם לא היתה לי חיבה גדולה לפנפורטה, עוגה טוסקנית עם שקדים ופירות מיובשים, בעלת טעם חזק, המוגשת בעיקר בחג המולד, אצלי? אם זה בלי שוקולד אז קרוב לודאי שזה לא קינוח, לכן למה לבזבז מקום וקלוריות לפירות מיובשים? אבל… נקריב קורבן לקראת החג ונשקיע.
panforte (או לחם חזק), מקורו בסיינה שבטוסקנה, ה"חזק" הוא לאו דווקא בגלל הקושי שלו, אלא בשל הטעמים והתבלינים החזקים המתבלים אותו, בעבר זה היה לחם ממותק של האצולה בלבד, לא בגלל הפירות המיובשים שכל-כך יקרים בימינו, אלא בגלל התבלינים המיוחדים, שבעבר רק העשירים יכלו להרשות לעצמם אותם. הפנפורטה המקורי נקרא panepepato או "לחם מפולפל", כי היו זורים סביבו פלפל שחור. הגרסא העדינה יותר, הלבנה, העטופה באבקת סוכר, היא הגרסא המעודנת שהכינו לכבוד המלכה מרגריטה (כן… ההיא מהפיצה…). אם במקרה אכלם או קניתם את העוגה באיטליה, תמיד יש בתחתית שלה מן שכבה לבנה דקה כזאת, זאת שכבה של ה"מן" שלהם, העיגולים הלבנים האלה שהכומר שם להם בפה בימי ראשון אחרי התפילה… הם תפלים, רק כדי לשמור על יציבות העוגה, וכמובן שהושמטו במתכון זה.
מתכון (לתבנית 20×30 או עגולה בקוטר 26)
300 גרם שקדים
250 גרם מיקס של אגוזים, צימוקים, תאנים, וכל מה שאתם אוהבים (כמובן מיובשים)
50 גרם קליפות תפוז
120 גרם קמח
120 גרם סוכר
2 כפות דבש
2 כפות קקאו
2 כפות מים
קמצוץ/קורט/רבע כפית של אגוז מוסקט, ציפורן, קינמון, אניס, כוסברה (כן, באבקה), וניל
הכנה:
בסיר קטן ממיסים את הסוכר, הדבש והמים לסירופ.
קוצצים גס את כל הפירות המיובשים, מוסיפים לקערה את הקמח, הקקאו, התבלינים והסירופ, ומערבבים היטב היטב (התחושה היא שהסירופ לא מספיק לכל כמות המוצקים.. זה בסדר, תמשיכו לערבב היטב).
לוקחים את התבנית, שמים בה נייר אפייה מעבירים פנימה את התערובת, ומועכים אותה פנימה בעזרת ידיים רטובות. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כחצי שעה. מוציאים מהתבנית, מצננים ומפזרים מעל אבקת סוכר מכל הצדדים.
זאת עוגה "עמידה", אפשר לשמור אותה עטופה בארון גם שבועות רבים.
חג שמח ובתיאבון!
רוצים לבוא לבשל איתי? יש כמה וכמה סדנאות פסטה במהלך פברואר, רוצים אוכל איטלקי אחר (להכין ארוחה שלמה? ריזוטו? פיצות?) תארגנו קבוצה של 6-10 אנשים ותתקשרו, תמיילו או תפייסבקו 🙂
תמיד מרגשת וכשרונית ( יכולת טבעית לעשות דבר מסוים בהצלחה)
רפי
תודה רפי
שבת שלום 🙂
רומי קליפות תפוז לא צריך לחלוט כדי להוציא את המרירות?
היי שרון,
לא צריך, זה בא בדיוק בחמימות/מרירות הנכונה